søndag 26. januar 2014

Roadtrip opp til fjelleneSkrevet 6. januar 14. 

I dag kom vi oss endelig opp til Ilula, der vi skal ha praksis frem til midten av mars. Veien opp hit va LANG, og vi følte at vi aldri kom frem. Plan va at vi skulle være i kjøringa fra Dar es Salaam 06.00 i morges, men etter en sein kveld i går med mye prating om alt mulig endte det opp med at vi forsov oss... Valencio ringte å vekte oss, og han stod utfor før vi va kommet oss ut av senga. En smule stress ja, det kan man si. Vi kom oss nu ned etter mye om og men, for vi måtte jo sjekke ut og betale for oss, og det tok jo si tid. African-time...again...di eee så treg å få gjort ting, står å tenke lenge før di gir dæ ett svar og av og til vanskelig å forstå. Vi fikk nu sjekka ut, å va klar til å kjøre halv 7. Valencio hadde pynta sæ med svart dressbukse og dressjakke med korte arma. Faktisk litt kult.

Det va ikke nok med at vi va i kjøringa halv 7, for da måtte vi leite etter en minibank så vi fikk tatt ut penga til han, og det tok jo si tid, for den første vi dro til hadde ikke penga, å den andre va ett lite  stykke unna. Det som tok tid va jo di her trange gaten med 4 bila i bredden, men Valencio e en super sjåfør, akkurat som han kjenne bilen sin som om det skulle vært kroppen hannes.

Vi va seint ute, så det va ikke nå håp å kjøre motorveien, for der kunne vi risikere å stå stille i to tima. Derfor fant han en anna vei...kan vel kalle det for en berg-og-dalbane, for det va opp og ned og bråe svinga. Selvfølgelig va det av den kjente røde sanda som man har sett på TV. Kult.

Når vi kjørte oppover minte Valencio oss på å se på kordan husan va, å det blei bare mer og mer fatterslig oppover. Inne i byen kan en familie bo i ett stort hus, mens ute på landsbygda kan det bo fem familia i ett pittelite hus. Det e så stor forskjell, at det e helt sykt. Æ blir helt målløs når æ ser det.

Vi hadde første stopp etter en time med kjøring, og da stoppa vi på en søt liten restaurant. Her serverte di bare frokost, og det va ikke akkurat speltbrød med salami og majones. Her va det smultbolla og svette pannekake. Di hadde også nå som ligna på en vårrull med oksekjøtt inni. Vi blei heldigvis mett og va klar for å kjøre videre.

Opp igjenna veian så vi mange trailera som hadde kjørt utfor, og den ene så ut som det transporterte grønnsaker av nå slag. Det lå nu strødd ut i veikanten og traileren lå på halv åtte. Ikke nå kult syn. Til sammen så vi vel 4-5 trailera som lå på det viset.

På veien oppover kjørte vi gjennom en nasjonalpark, som æ selvfølgelig ikke huske navne på. Her va vi spent på kordan dyr vi kom til å få se, og for å ramse opp, så så vi mange baviana med og uten unga, hundrevis av impala’a, villsvin med unga, sjiraffa, sebra’a og bøfla. Hadde håpa på at vi kanskje skulle få se nå elefanta, men det blei det ikke nå av denna gangen. Kanskje vi får sett det når vi drar på safari i februar. Naturen her skifte også veldig, ene plassen e det kjempetørt og andre plasse e det så frodig som man kan få det.

Langs veian så vi mange folk som vandra, midt ute i øde. De bar vannbøtte og bar alt mulig oppå hode.  Vi så avmagra dyr, der i blant flokka med kyr. En av plassan vi kjørte forbi va det veldig fatterslig og alle sammen va supertynn.

En halvtimekvarter før vi va fremme stoppa vi en siste gang for å spise. Æ va ikke så sulten, men æ bestilte nu litt mat likevel, chips. De andre bestilte sæ grilla kylling og chips. Det morsomme her va at i restauranten va det tre små vaska atme hverandre, og her skulle man vaske hendern før man skulle spise. Grunnen til det va rett og slett at vi skulle spise med hendern. Gøy. Æ elske når vi kan gjøre samme som resten av folke i landsbyen, istedet for å sitte der å være så fisefin.

Siste strekninga oppover va en lang, bratt og svingat vei. Her møtte vi bare på trailera, og de fleste kjørte i 10 km/t, siden det va bratt ned fjellsida.

ENDELIG kom vi frem, og æ blei positivt overraska. Det e så frodig og grønt her. Som en oase. Landskape e rødt og grønt, med ett og anna rødt mursteinshus rundt omkring. Vi bor på ett senter, som e forma som en hestesko, så på den ene langsida bor barnehjemsjenten og på andre langsida bor vi og andre frivillige som e her for å hjelpe. På midten e inngangen til huse, og her kommer du rett inn i ei lita koselig stue. Vi blei møtt av Tamara, som skal være med oss når vi skal rundt og forbi, og va ei super søt jenta som blei kjempeglad for å se oss. Ho smilte fra øre til øre og ønska oss velkommen 40 gang. Når æ va kommet mæ ut av bilen kommer det tre nydelige små jente springanes litt sjenert mot oss. Di va fire år. Di ønska oss velkommen med å legge begge hendern sine på hode vårres også sa di nåkka på swahili. Vi fikk beskjed om å svare “Marahaba” for å takke for velsignelsen (trur æ det betydde). Allerede på detta tidspunktet måtte æ ta mæ sammen for å ikke å bryte sammen. Vi blei ønska velkommen av alle som va der, og vi blei vist veien inn. Her satt vi oss ned med Tamari og ei anna, som æ ikke huske ka hete, og de ga oss litt kjapp informasjon om forskjellige ting. Vi fikk oss også en liten rundtur på huset, men ho så at vi va sliten etter ni tima i bil, så vi skal ta resten av omvisninga i mårra.

Romme vårres e kjempefint. E to dobbelskap her så vi får plass til tingan vårres, også e det to køyesenge. Æ havna selvfølgelig i den øverste senga, men etter Berit (veiledern vårres) fortalte at det kan komme mus inn her, så va æ egentlig bare fornøyd.

Etter vi hadde spist middag i sju tida kom alle jenten å ønska oss velkommen med sang og dans. Her kom tåran på spreng, og æ kjempa som en tulling for ikke å bryte sammen. Di va jo så flink. Æ har filma hele denna velkomsten, så æ skal prøve å få lagt den ut så dåkker får se.

Nu skal vi legge oss, klokka e 11 på kvelden å vi e dausliten. Har vært mange inntrykk di siste dagan, så æ satse på ei god natt med masse søvn. Det her blir perfekt.

Å en siste ting; nede i Dar så e det sykelig varmt, så vi lå jo å svetta mens vi sov. Her e det mer lunt, men e fortsatt varmt. Det e deilig!

Ha en forstsatt fin dag, afrikahilsen fra ho Tonemor.

1 kommentar:

  1. Å så gøy å lese fra dere! :) Høres jo ut som en heftig tur opp da, og spennende start ;) Kos dere! Hils de andre :)

    SvarSlett