onsdag 29. januar 2014

Første dag på barnehjemmetSkrevet 7. januar 14

I dag har vi fått oppleve litt av Ilula. Vi våkna i morges i 7 tida, for halv 8 hver dag må vi være klar til frokost. Da e det morgenbønn, sang og en som les fra bibelen. Den her seansen va æ litt skeptisk på før vi kom hit, men det e egentlig ganske koselig. Føle ikke at æ kommer til å bli så spesielt (mer) kristen etter oppholdet her, men det e så facsineranes å se på samholdet alle har her. Etter det her e vi klar for å spise frokost. Her e ikke så mye kjøtt i måltidan, så det går i pasta, ris, fint brød og tomatsaus, og det e faktisk ganske godt, men man må spise nån porsjona før man blir mett.

Etter frokosten i dag fikk vi en rundtur på området her, og da fikk vi skikkelig innblikk i kordan det e i landsbyan her i Tanzania. Her e det åkera der de dyrke papaya, mango, lime, banan, krydder, gulrøtter, vannmelon, mais. Di har en egen liten idyllisk hage som de plante trær, blomster og urte i. Blant di her produsere di en plante som de lage te av. Den teen e veldig bra for malaria, men den smake tydeligvis helt forferdelig. Kanskje vi må prøve det etterhvert. Di har også forskjellige hus for høns, kyr, geite, grisa og en hundegård. Hønsen bruke de til å selge og for å få egg, kyrn gir melk, geiten og grisan vet æ ikke ka di bruke til, men det e vel for å selge, og hundan brukes til vakthold på natta. Når vi gikk rundt på området va det mange firfisle som sprang rundt. De va både grønn, blå og oransj. Vi va litt skeptisk først, men vi vende oss vel til det etterhvert.

Etter det va vi en tur innom pree-school. Her va det ingen unga, for de bynne ikke på skola før i nesteuke, men vi fikk sett kordan klasseromman så ut. De hadde to klassa, Elephant class og Lion class. Førstnevnte e for de eldste som går på barneskole, og sistnevnte e for de yngste fra aldern 2 år. Huske ikke helt den fordelinga på år i di forskjellige klassan, men finn vel ut av det etterhvert.

Siste plass vi va innom va butikken til IOP. Her kan folk gi det di ikke treng også kan IOP selge det videre og tjene litt penga. Her hadde di også et datarom med 8 datamaskina som folk kunne bruke. Siste ting de hadde der va et kontor der unga kunne komme innom å høre om de hadde fått penga fra sponsoran sine sånn at de kunne gå på skole. Det satt flere unga utfor her å venta på å få komme inn. Sykt å se kordan ansvarsfordelinga e her nede, for hjemme hadde jo ho mamma og han pappa tatt sæ av det her.

Tamari så at vi va sliten, så når vi kom tilbake fikk vi lov til å gå å slappe av på rommet. Vi sov hele dagen frem til i 5-6 tida og va da klar for å gå bort til middag kl 7. Her fikk vi servert potet med tomatsaus. De hadde nå mer mat der, men æ syns ikke det frista, så det blei nu med poteten og tomatsausen da. Blei mett etter nån runda, så æ skal nu ikke klage. Godt va det også.

Vi så også i kveld at vi har blitt veldig solbrent i halsen og litt på skuldran, for lur som vi va, så glemte vi å smøre oss når vi gikk ut. Nu ser æ ut som en sebra på den ene skuldra mi, så det blir vel lekkert etterhvert.

I kveld har vi spilt kort med Berit og en mann som hete Jake. Jake e fra USA, så alt måtte gå på engelsk. Han lærte oss ett nytt kortspill, så det gjalt å følge med når alle reglan kom på engelsk. Heldigvis hadde vi Berit der som kunne hjelpe oss med det lille vi ikke forstod. Det va et avansert spill, og Kine gikk av med seieren i dag. Regne med æ får omkamp i mårra så æ å kan vinne litt.

Nu e klokka halv 1 på natta, så æ skal legge mæ å sove sånn at æ kommer mæ opp til frokost i mårra halv 8.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar